Deel →

Herken jij dat? Je hebt het over een bepaalde vakantie of reis, je praat over een speciaal soort bokbier en enige tijd later krijg je plotsklaps op Instagram een advertentie van die fantastische reis of het desbetreffende bier. Het is vanzelfsprekend dat makers van apps, waarvan we inmiddels wel het inzicht hebben dat niks gratis of zonder tegenprestatie is,  een zo  compleet mogelijk profiel van je te maken om gerichte advertenties te sturen. Echter Facebook met Instagram en wellicht in combinatie met WhatsApp lijkt dit toch het beste te doen. Op sociale media en met name op Instagram zijn advertenties verrassend gericht. Weet jij wat jouw advertentieprofiel op Instagram is?

Afluisteren

Zeker Instagram wordt er nog wel eens van verdacht reclames te tonen van dingen waar je net met iemand over hebt gesproken. Dit laatste wordt overigens door Instagram CEO, Adam Mosseri, ontkent. Het kan toch bijna niet anders dan dat Facebook meeluistert of is het allemaal toeval?

Persoonlijk word ik gebombardeerd met advertenties rondom golf. Wat niet raar is, want naast mijn huisdieren post ik regelmatig over golfen, golfbanen en mijn incidentele goede en vele sportieve teleurstellingen op de golfbaan. Daarnaast zoek en klik ik vaak op golfgerelateerde zaken. Wat ik persoonlijk vreemder vind, is dat ik recentelijk met een groep mannen aan het eten was en daar hadden wij het uitvoerig over, jawel …. thermokleding. Een niet alledaags onderwerp en zeker niet onder mannen, waar overigens verrassend veel over te praten is. Misschien hebben wij in de WhatsApp groep daar de volgende dag nog één keer een grap over gemaakt. Maar sindsdien krijg ik allerlei advertenties van outdoor merken met thermokleding en -ondergoed.

Uitermate interessant is dat je tegenwoordig in elke sociale app kunt zien over welke onderwerpen er advertenties naar je worden gestuurd. Dat zegt iets over hoe bedrijven zoals Facebook  en Twitter denken je te kennen.

The great outdoor in het advertentieprofiel

Jouw advertentie-instellingen kan je bij Instagram als volgt zien:  

Instellingen > Beveiliging > Gegevens Bekijken >Advertentie-interesses.

Bij mij persoonlijk staan tot mijn eigen grote hilariteit ‘cosmetica, haarproducten en winkelen’ bovenaan. Ja, ik scheer bijna iedere dag. Ik ben ieder jaar weer verbaasd dat mijn geurtje nog steeds gefabriceerd wordt en ik gebruik sinds de pubertijd Studio Line van L’Oréal vanwege die leuke, gekleurde “Mondriaan” vierkantjes. Ik denk eerlijkheidshalve echter niet dat er enige on- en offline activiteiten van mij zijn te traceren over cosmetica en haarproducten.

Verder “denkt” Instagram volledig terecht dat ik iets heb met sport, voetbal, golf, eten en dan met name pizza, familie en reizen. Ik was echter best wel onder de indruk van hoe goed Instagram mij “kent” gelet op de grote hoeveelheid interesses die klopten en hoe specifiek ze waren. In mijn advertentie-interesses staan er eigenlijk maar een paar dingen, die absoluut niet kloppen, zoals: auto’s, winkelen, onroerend goed, avontuurlijk reizen en …. kamperen. Mijn laatste kampeertrip is toch echt wel bijna 30 jaar geleden en dat was onmiddellijk ook de reden dat ik het daarna nooit meer gedaan heb.

Persoonlijk ben ik al enige tijd benieuwd hoe het kan dat Instagram mij dus klaarblijkelijk als the great outdoor ziet, terwijl dat in alle eerlijkheid het laatste is dat ik ben. Hoe zijn ze erbij gekomen mij op een dergelijke manier te categoriseren en wat was voor hun het moment om dat te gaan doen? Was dat misschien het moment dat ik met mijn vrienden over thermokleding sprak en appte? Of was ik al the great outdoor daarvoor en maakt Instagram gewoonweg assumpties door een aantal persoonlijke gegevens en daadwerkelijke interesses te combineren met algemene gegevens?

Over mijn advertentieprofiel van Google, dat je via jouw Google-account-pagina kunt opvragen, was ik wel enigszins teleurgesteld. Je zou zeggen dat als er één organisatie is, die alle gegevens door ons allemaal hapklaar aangeleverd krijgt, dan is het Google wel. In mijn geval klopten veel interesses absoluut niet, of hadden ze veel specifieker kunnen zijn.

Wie ben jij volgens het advertentieprofiel van Instagram? Klopt het een beetje? Ik ben heel erg benieuwd.

Michiel de Visser - BusinessBoost

Michiel de Visser – BusinessBoost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *